Túralehetőségek

Bakonybél    Bakonyjákó    Döbrönte    Farkasgyepű    Ganna    Herend    Iharkút    Nagytevel    Németbánya    Pápa

 

 

Iharkút

Dinoszaurusz leletek Magyarországon! Szervezett túra Iharkútra, a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyre. Szervezett látogatás kisvonattal Bakonyjákóról Németbányára, az Iharkút Emlékparkba és dinoszaurusz lelőhelyre. Túraszervező a Forrás Vendégház.

Bakonyjákóról a Forrás Vendégház pihenőparkjából indul a múltat idéző vonat a ma már világhírnévre szert tett bakonyi dinoszaurusz lelőhelyre, amelyet dr. Ősi Attila okleveles geológus, kutató fedezett fel és tett világhírűvé.

Iharkút a Hungarosaurus hazája, a mai napig egyedülálló magyarországi lelőhely.

Az adatok és képek forrása a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció hivatalos honlapja.

A dinoszaurusz lelőhely

Lelőhelyünk a Bakonyban található az iharkúti bauxitbányában. Ez a 130 méter mély külfejtés 50 méter vastagságban tárja fel a 84 millió éve lerakódott ártéri, folyóvízi üledékeket. 

A bánya északi részén a rétegsor felvétele közben egy homokkőpadból kerültek elő az első gerinces maradványok. Erről a lelőhelyről származnak többek között Magyarország első dinoszaurusz testfosszíliái is.

Az Iharkútról előkerült összes ősmaradvány a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi, tudományos vizsgálatuk a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének együttműködésével zajlik.

Az iharkúti dinoszuruszok

A lelőhelyről négy különböző dinoszaurusz maradványai kerültek elő. Ezek közül kettő a Saurischia (hüllőmedencéjű dinoszauruszok) renden belül a Theropodakhoz (ragadozó dinoszauruszok), kettő pedig az Ornithischia (madármedencéjű dinoszauruszok) rendbe sorolható.

A Theropoda dinoszauruszhoz eddig biztosan csak fogakat sorolhatunk. Ezek közül a kisebbik egy kb. pulyka méretű dromaeoszaurida („raptor”), a nagyobbik pedig egy kb. négy méter hosszú ragadozó dinoszaurusz lehetett. 

A lelőhely leggyakoribb dinoszaurusza a csak innen ismert Hungarosaurus tormai páncélos dinoszaurusz (Ankylosauria: Nodosauridae). Öt részleges csontvázát, illetve több száz izolált csontját, páncélelemét, fogát találtuk meg az ásatások során. Ez a növényevő kb. 4,5 méter hosszú volt, négy lábon járt, testét több száz péncélelem borította. Fogai jellegzetesen csipkézett koronájúak. Az állat közeli rokona a több európai felső-kréta lelőhelyről leírt Struthiosaurus, illetve az észak-amerikai Pawpawsaurus. 

A másik iharkúti Ornithischia egy (többnyire) két lábon járó rhabdodontida (Rhabdodontidae család). Mint minden Ornithischia, ezek is növényevők voltak, fogaik jellegzetes koronáján függőleges barázdák találhatók. A család tagjai gyakoriak az európai felső-kréta lelőhelyeken, azonban a bakonyi lelőhelyen jóval ritkábbak. Az állatnak (mely valószínűleg új nem) izolált fogai, csigolyái, függesztőöv elemei és végtagcsontjai kerültek elő.